Daily-quiz-19th-march-2019tue

1.“All Indians are Free and not even one of them is a slave”. Who among the following has observed the above about the Mauryan Empire?
(a) Megasthenes
(b) Hiuen Tsang
(c) Ashoka
(d) Strabo
 
2. Which of the following books thrown light on Mauryan empire?
1. Arthashastra
2. Mudrarakshasa
3. Indica
4. Dipavamsa
5. Mahavamsa
Select the correct:
(a) 2,4 and 5 only                   (b) 1,2 and 3 only
(c) 1,3,4 and 5 only                 (d) 1,2,3,4 and 5
 
3.With reference to the mauryan history , the term Rajukas refers to,
(a) The ministers
(b) Village administrator
(c) The king
(d) In charge of district administration
 
4. Which among the following kings have been linked to the Sudaman Caves ?
(a) Ashoka
(b) ChandraGupta Maurya
(c) Bindusara
(d) Bimbisara
 
5.Which of the following forms the part of Ashoka’s dhamma policy?
1. Service to father and mother
2. Prohibition of festive gathering
3. prohibition of animal killing
4. maintaining the privacy of people by keeping least contact
5. humane treatment of prisoners by government officials
Select the correct:
(a) 1,2,3 and 5 only                       (b) 3 and 4 only
(c) 1,2 and 5 only                           (d) 1,2,3,4 and 5
 
 6. Consider the following statements regarding revenue administration of mauryas:
1.The land revenue was normally fixed as one six of the produce.
2. Samharta was the chief of revenue department, was incharge of collection of all revenue.
Which of the following statement is/are correct?
(a) 1 only                                   (b) 2 only
(c) Both 1 and 2                       (d) Neither 1 nor 2
 
 7. Ashokan pillars are found in which of the following place in india?
1. Delhi
2. Sarnath
3. Sanchi
4. Nasik
Select the correct:
(a) 1,2 and 3 only                     (b) 1 and 2 only
(c) 3 and 4 only                       (d) 1,3 and 4 only
 
8. Consider the following statement regarding a ruler:
1. He was the staunch follower of brahmanism.
2. He was the commander in chief under Mauryas.
3. He assassinated the last mauryan ruler and usurped the throne,
Which of the ruler described above?
(a) Narayana kanva
(b) Pushyamitra sunga
(c) Vasudeva kanva
(d) Agnimitra sunga
 
9. There is only one edict, in which Ashoka refers himself as King of Magadha (Laja Magadhe). Identify the edict from the following:
(a) Minor Rock Edict
(b) The Queens edict
(c) Bhabhru Edict
(d) Dhauli Pillar Inscription
 
10. Which provinces did Seleucus give to Chandragupta Maurya in accordance with the treaty signed by them in 303 BC?
1. Kabul
2. Qandhar
3. Herat
4. Baluchistan
Select the correct:
(a) 1 and 2                             (b) 4 only
(c) 1,3 and 4 only                 (d) 1,2,3 and 4
 
ANSWER WITH EXPLANATION:
1- A
2- D
3- B
4- A
5- A
6- C
7- A
8- B
9- A
10- A

Popular Posts

Tags

Subscribe Newsletter

Leave a Comment