Daily-quiz-14th-marchthu

1.Which among the following Kavya of Sanskrit, deal with court intrigues & access to power of Chandragupta Maurya?
(a)  Mrichhakatika
(b)  Ritusamhara
(c)  Kumarasambhava
(d)  Mudrarakshahsa
 
2.Consider the following statements and mark the option which is correct.
1. Ashoka the great founded the Mauryana Empire with help of his Brahmin Minister Chankya.
2. Asthashastras is contains 15 chapters.
3. Magasthenes in his book Indika gives reference to absence of usury.
(a) 1 & 3                                      (b) 2 & 3
(c) 1 & 2                                      (d) none of the above.
 
3.‘Amitraghata, the destroyer of foes’, was the name of__
(a) Samudragupta
(b) Harshavardhan
(c) Bindusara
(d) Chandragupta Maurya
 
4. Match the following
1. Edict 1                             1. Prohibits animal sacrifices
2. Edict 2                            2. Depicts measures of social welfare
3. Edict 3                            3. Respect for Brahmanas
4. Edict 4                            4. Respect to elders
Select correct code:
 
A          B           C             D
 
(a)       4           3           2             1
(b)       3           4           1             2
(c)       1           2            3            4
(d)      1           4            2            3
 
5. Which of the following literary sources that reveals the economic and political conditions of the Mauryan period?
(a) Kautilya’s Arthsashtra
(b) Mudra Rakshasa
(c) Indica
(d) Buddhist Literature
 
6. Which book was written by Visakha Dutt in Gupta period but gives an account of how Chnadragupta Maurya defeated Nandas with the help of Chankya besides throwing light on socio-economic conditions?
(a) Kautilya’s Arthsashtra
(b) Mudra Rakshasa
(c) Indica
(d) Buddhist Literature
 
7. Which among the following literary source mention seven caste system and absence of slavery in Mauryan Empire?
(a) Kautilya’s Arthsashtra
(b) Mudra Rakshasa
(c) Indica
(d) Buddhist Literature
 
8. Find out the correct pair.
(a) Edict 6: Order of Dhamma Mahamatras
(b) Edict 10: Damma yatras
(c) Edict 9: Respect to elders
(d) Edict 7: Respect for Brahamans
 
9. Match the following
DEPARTMENT                  HEAD
1.    Commerce        1. panadhyaksha
 
2.    Tolls                   2. suladhyaksha
 
3.    Mines                  3. akaradhyaksha
 
4.    Market               4. sansthadhyaksha
Select correct code:
 
A         B          C            D
 
(a) 4          3          2            1
 
(b) 3          4          1            2
 
(c) 1          2          3            4
 
(d) 1         4           2            3
 
 10. Which of the following were aims of Dhamma of Ashoka?
1. To counter religious tension in the Society
2. To foster attitude of social responsibility among the people
3. To propagate the idea of Buddhism
Codes:
(a) 1 and 2 only                            (b) 1 and 3 only
(c)  2 and 3 only                           (d) All of these
 
ANSWER WITH EXPLANATION:
1- D
 
2- B
 
3- C
 
4- C
 
5- A
 
6- B
 
7- C
 
8- A
 
9- C
 
10- A

Popular Posts

Tags

Subscribe Newsletter

Leave a Comment