Daily Quiz-12th April 2019(Fri) [Current Affairs-9]

Daily Quiz-12th April 2019(Fri) [Current Affairs-9]

1. With reference to 'International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD)', consider the following statements:

It maps the human condition from birth to death: any injury or disease we encounter in life - and anything we might die of - is coded.
ICD captures factors influencing health, or external causes of mortality and morbidity, providing a holistic look at every aspect of life that can affect health.
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only                  (b) 2 only

(c) Both 1 and 2           (d) None of the above

2. Consider the following statements about Higher Education Commission of India Bill 2018;

It seeks to amend the UGC Act, has been prepared by the Ministry of HRD.
It shall have the power to enforce its decisions through legal provisions in the Act.
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only                     (b) 2 only

(c) Both 1 and 2           (d) None of the above

3. Consider the following statements about DISHA dashboard:

To make bdata-driven decision makingb the Ministry of Rural Development launched the DISHA dashboard, that will make it easier to monitor governance by geography in real time.
It allows the user to track the progress of multiple and diverse schemes in a certain district, block, or even a gram panchayat.
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only                     (b) 2 only

(c) Both 1 and 2           (d) None of the above

4. According to Global Action Plan on Physical Activity 2018-2030;

Worldwide, 1 in 4 adults, and 3 in 4 adolescents (aged 11b17 years), do not currently meet the global recommendations for physical activity set by WHO.
As countries develop economically, levels of inactivity increase.
Physical activity levels are influenced by cultural values.
Investing in policies to promote physical activities can contribute directly to achieving many of the 2030 Sustainable Development Goals (SDGs).
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 and 4 only                     (b) 2 and 3 only

(c) 1, 3 and 4 only                 (d) All of the above

5. Consider the following statements about Happy Schools Project:

UNESCO has launched the Happy Schools Project in India with the aim of promoting happiness in schools.
Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP), is the first UNESCO institute of its kind in the Asia-Pacific region and is generously supported by the Indian government.
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only                      (b) 2 only

(c) Both 1 and 2           (d) None of the above

6. Consider the following statement/s about 'Vakataka Dynastyb';

The rock-cut Buddhist viharas and chaityas of Ajanta Caves were built under the patronage of Vakataka emperor, Harishena.
The founder of the Vakataka dynasty was Vindhyasakti.
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only                     (b) 2 only

(c) Both 1 and 2           (d) None of the above

7. Consider the following statements:

The nirguna bhaktas were devotees of a formless god.
The saguna bhaktas were devotees of god with attributes or in human form.
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only                      (b) 2 only

(c) Both 1 and 2           (d) None of the above

8. Consider the following statements:

Badshahi Ashurkhana was built by Muhammed Quli Qutb Shah.
Telangana government and Aga Khan Trust are working to restore Hyderabadbs 17th century Badshahi Ashoorkhana.
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only           (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

9. With reference to bSeva Bhoj Yojnab, consider the following statements:

It realize the meaning of positive secularism of constitution.
It lessen the financial burden of such Charitable Religious Institutions who provide Food/Prasad/Langar(CommunityKitchen)/Bhandara free of cost without any discrimination to Public/Devotees.
Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only            (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

10. Ambubachi Mela celeberated in :

a) Sonpur (Bihar)

(b) Guwahati (Assam)

(c) Kullu (Himachal Pradesh)

(d) Jaipur (Rajasthan)

ANSWER WITH EXPLANATION:

1. (c)

2. (c)

3. (c)

4. (d)

5. (c)

6. (c)

7. (c)

8. (c)

9. (c)

10. (b)

Popular Posts

Tags

Subscribe Newsletter

Leave a Comment