Daily Quiz-10th April 2019(Wed)[Current Affairs-7]

Daily Quiz-10th April 2019(Wed)[Current Affairs-7]

1.Which among the following is not the characteristic of Lithium Ion Battery?

(a) Rechargeable batteries

(b) Having high energy density

(c) Uses metallic lithium as its electrode

(d) Able to store hours of electricity

 

2.What is/are the benefits of Quadrivalent Vaccine?

  1. The quadrivalent vaccine will contain four influenza virus strains (two A subtypes and two B subtypes b H1N1 and H3N2, and Victoria and Yamagata respectively).
  2. The viruses used in the vaccine are killed and this eliminates the possibility of the virus in the vaccine itself causing infection.

Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only           (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

 

3.Consider the following statement with respect to bScience-Based Targetsb;

  1. It provide companies with a clearly defined pathway to future-proof growth by specifying how much and how quickly they need to reduce their greenhouse gas emissions.
  2. It is a collaboration between CDP, the United Nations Global Compact (UNGC), World Resources Institute (WRI), and the World Wide Fund for Nature (WWF) and one of the We Mean Business Coalition commitments.

Find the incorrect statement/s using the code given below:

(a) 1 only           (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

 

4.bAugmenting Writing Skills for Articulating Research (AWSAR)b is

  1. An initiative that aims to disseminate Indian research stories among South East Asian people in their language.
  2. Foster, strengthen and create scientific temper through popular science writing and creating a culture of science communication/popularisation among the scholars.

Find the incorrect statement/s using the code given below:

(a) 1 only           (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

 

5.bDry Sorbent Injection (DSI)b, was recently in news. Consider the following statement/s about it:

  1. DSI is the practice of injecting a dry alkaline mineral into a flue gas stream to reduce acid gas emission.
  2. National Thermal Power Corporation (NTPC) is opting for a Dry Sorbent Injection (DSI) system for controlling sulphur dioxide (SO2) emissions.

Find the incorrect statement/s using the code given below:

(a) 1 only           (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

 

6.Consider the following statements:

  1. Indian Institute of Sciencesb researchers has developed an artificial leaf recently.
  2. Artificial leaf will help in reducing carbon footprint as it absorbs carbon dioxide in the atmosphere to generate fuel.

Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only           (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

 

7.Consider the following statements:

  1. Indian scientific team discovered a sub-Saturn or super-Neptune size planet around a Sun-like star.
  2. The above new discovered planet goes around the star in about 19.5days.

Find the incorrect statement/s using the code given below:

(a) 1 only           (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

 

8.Term bGROWTHb was recently in news, related to_?

(a) Indiabs first robotic telescope

(b) A scheme for holistic development

(c) Tribal welfare scheme

(d) A satellite for educational development

 

9.Consider the following statements about bRobinsectsb;

  1. It is a robot for pollination.
  2. It is based on the concept of Biomimetics.

Find the correct statement/s using the code given below:

(a) 1 only           (b) 2 only

(c) Both 1 and 2      (d) None of the above

 

10.Which of the following has been covered by bNational Health Profileb;

(a) Demographic information

(b) Socio-economic information

(c) Health statu

(d) All of the above

 

ANSWER WITH EXPLANATION:

 

  1. (c)
  2. (c)
  3. (c)
  4. (b)
  5. (d)
  6. (c)
  7. (d)
  8. (a)
  9. (c)
  10. (d)

 

Popular Posts

Tags

Subscribe Newsletter

Leave a Comment